Określamy swoje możliwości
Zgiełk i chaos dużych miast to nieodpowiedni klimat na realny wypoczynek. Dlatego coraz więcej osób udaje się na urlop na wieś, na łono natury. Z tego względu jak grzyby po deszczu ciągle pojawiają się nowe gospodarstwa agroturystyczne otwierające drzwi na spragnionych spokoju turystów.
Duża liczba gospodarstw w atrakcyjnych turystycznie regionach i oferująca podobne usługi wymusza konkurencyjność . Dlatego myśląc o takiej formie prowadzenia działalności musimy wziąć pod uwagę wiele aspektów, które będą miały wpływ na powodzenie i sukces działalności. Przede wszystkim należy określić:
- atrakcyjność turystyczną regionu – zróżnicowanie terenu, obecność zabytków, pomników przyrody, sąsiedztwo lasów, jezior, rzek, szlaków rowerowych
- zasoby posiadanego gospodarstwa i możliwości finansowe, wysokość kosztów stałych i zmiennych w stosunku do przewidywanych dochodów
- naszą wiedzę na temat prowadzenia działalności gospodarczej, zakresu wsparcia państwa
- naszą osobowość i otwartość na ciągłe przyjmowanie gości, jeśli nie lubimy usługiwać innym, taki rodzaj przedsiębiorstwa odpada, ponieważ jest on nastawiony na sprzedawanie usług.
Trzeba wziąć pod uwagę, że z chwilą przyjęcia turystów pod swój dach staniemy się właścicielem gospodarstwa, kucharzem, pokojówką i kelnerką w jednym stopień porozumienia wszystkich domowników co do prowadzenia otwartego gospodarstwa. Ważne jest, by cała rodzina była przychylnie nastawiona do podejmowania gości, co bez wątpienia wprowadzi miłą atmosferę i sprawi, że turyści będą czuli się u nas mile widziani.
Podjęcie decyzji i wyznaczenie celu
Decyzja o prowadzeniu agroturystyki pociągnie za konieczność zbudowania silnego biznesplanu. Dlatego musimy być w stu procentach pewni co do jej słuszności. Na początku przyda się zastrzyk pozytywnej energii, który pozwoli przebrnąć przez wszystkie formalności i ułatwi przełknięcie sporego wydatku finansowego.
Wszelkie nakłady wiążą się oczywiście z wielkością planowanej inwestycji. Trzeba określić, ile gości będziemy w stanie przyjąć jednocześnie. Warto też wziąć pod uwagę, że turyści wybierający wakacje na wsi, cenią sobie ciszę i spokój, więc wybiorą raczej miejsca bardziej kameralne. Nie warto więc inwestować w dużą liczbę pokoi gościnnych. W zamian lepiej postawić na ich bogatsze wyposażenie. Przy aranżacji wnętrz warto też wziąć pod uwagę to, do jakiej grupy osób kierujemy naszą ofertę. Wyposażenie powinno być dostosowane zarówno do dzieci, osób starszych, jak i osób niepełnosprawnych.
Przygotowanie oferty
Kiedy pokoje będą gotowe na przyjęcie gości trzeba pomyśleć o skonstruowaniu jak najbardziej atrakcyjnej oferty. Musimy uwzględnić w niej:
- zachęcający opis obiektu i to co wyróżnia go spośród innych
- rodzaj świadczonej usługi, np. nocleg, nocleg ze śniadaniem, możliwość pełnego wyżywienia, możliwość udziału w przygotowaniu wyżywienia, serwowanie potraw tradycyjnych i regionalnych, powstałych na bazie żywności ekologicznej opis pomieszczeń przeznaczonych dla turystów, rodzaj i jakość wyposażenia
- okres funkcjonowania obiektu – obiekt całoroczny, sezonowy – w tym przypadku miesiące otwarcia
- dodatkowe atrakcje, jakie będą organizowane, np. grzybobrania, wędkowanie, ogniska,
- możliwość dojazdu – warto przygotować mapkę z dokładną lokalizacją obiektu, aby maksymalnie ułatwić dotarcie do posiadłości
- możliwość przyjazdu ze zwierzętami
- organizacja usług dodatkowych
- ceny za pobyt wraz z możliwymi zniżkami
Regulamin i zasady funkcjonowania
Przyjmując gości musimy pamiętać o tym, że będą to osoby zupełnie dla nas obce. Dlatego trzeba określić obowiązujące na terenie naszej posiadłości zasady. W tym celu należy przygotować szczegółowy regulamin pobytu na kwaterze i zadbać o to, by poznali go korzystający z naszych usług turyści. Określenie zasad ułatwi funkcjonowanie gospodarstwa i sprawi, że goście będą mieli jasną, przejrzystą sytuację. Najlepiej umieścić go w miejscu rzucającym się w oczy w hallu i we wszystkich pokojach. Elementami znajdującymi się w nim powinny być:
- wykaz sprzętów, z których swobodnie mogą korzystać goście
- pomieszczenia ogólnodostępne
- informacje na temat imprez dodatkowych i ich organizatorów
- godziny wydawania posiłków
- zasady zachowania porządku w pokojach i na terenie całego obiektu
- godziny ciszy nocnej
Warunki formalne
Nie zapominajmy jednak, że w agroturystyce, tak jak i w przypadku innych działalności gospodarczych, ich właściciele podlegają różnym kwestiom formalnym. Trzeba wiedzieć, że prawidłowe funkcjonowanie gospodarstw agroturystycznych regulują zapisy ustawy o usługach turystycznych. W myśl przepisów, gospodarstwa takie są zaliczane do innych obiektów świadczących usługi hotelarskie, stąd muszą poddać się ustaleniom nadanym w rozporządzeniu, określającym:
- minimalne wymagania co do wyposażenia innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie warunki dopuszczenia odstępstw od wymagań sposób dokumentowania spełnienia wymagań budowlanych, przeciwpożarowych i sanitarnych
- szczegółowe zasady i tryb zaliczania obiektów hotelarskich do poszczególnych rodzajów i kategorii
- tryb sprawowania kontroli nad przestrzeganiem w poszczególnych obiektach wymagań co do wyposażenia i świadczenia usług odpowiadających rodzajowi i kategorii obiektu
- sposób prowadzenia ewidencji obiektów hotelarskich oraz innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.